Hoe werkt een Id-verificatie?

Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die een Id verificatie eisen voordat er ingelogd kan worden. Op die manier wordt er een eenmalige controle uitgevoerd om na te gaan of uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart echt is. Er zijn zelfs organisaties die het als een verplichting stellen om een ID-check uit te voeren om te controleren of u het daadwerkelijk ook wel bent met wie er contact is. In principe is dat natuurlijk een goede zaak. Er zijn tegenwoordig veel personen die handig zijn met computers en daardoor ook gemakkelijk fraude kunnen uitoefenen. Bij de controle van uw rijbewijs heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig. U moet kunnen aangeven en bewijzen dat u daadwerkelijk de persoon bent met wie er contact is. Als de controle van uw Id is uitgevoerd in de DigiD app kunt u bij alle organisaties inloggen. U hoeft niet steeds alle handelingen opnieuw uit te voeren.

Beveiligde omgeving

U moet via een beveiligde omgeving een digitale versie van uw identiteitsbewijs opsturen. Door gebruik te maken van visuele en automatische methodes worden hiermee al uw gegevens gecontroleerd. Zodra alles is gecontroleerd krijgt u daarna een uitvoerig rapport. De Id verificaties zijn standaard zoals: Sanctie Registratie (witwaspraktijken, terrorismefinanciering en fraude) en PEP Registratie ( Political Exposed Persons), VIS Registratie (Vermist en gestolen register). Deze Sanctie Registratie en PEP Registratie zijn verbonden aan de richtlijnen van de WWFT (de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).

Het controleren van de echtheid van de persoon

Om na te gaan of u de persoon bent vanuit de portal, website of app kan er gevraagd worden of u een selfie wilt maken. De gebruiker kan worden verplicht om een Id-selfie te maken waar ook de Id-check op staat. Op deze manier wordt er een totaaloplossing gemaakt. Er wordt namelijk een identiteitsdocument gekoppeld aan de biometrische verificatie. Een biometrische verificatie is niets anders dan dat u met een irisscan, gezichtsscan of met uw vingerafdruk gecontroleerd kan worden dat u ook daadwerkelijk de persoon bent voor wie u zich voordoet. Dat is een heel goed systeem om fraude tegen te gaan. Toch moet u nog steeds oppassen, omdat de groep personen die zeer veel met een computer kunnen doen alsnog kunnen frauderen. Let daarom altijd goed op als u wat wil regelen via de computer.
Met autocapture is het mogelijk om via de smartphone of tablet een identiteitsbewijs en gezicht geheel automatisch te fotograferen. Door deze methode is controle op afstand goed te realiseren. Door gebruik te maken van autocapture wordt automatisch nagegaan of het document en de persoon goed in beeld zijn, zodat er een goede foto wordt gemaakt.


Delen